I. Hidrasyon: Nelerdir?
II. Su içmek niçin önemlidir?
III. Günde ne kadar su içmelisiniz?
IV. Dehidratasyon emareleri
V. Su ve öteki sıvılar
VI. Sporcular için sıvı alımı
VII. Gebe bayanlar için sıvı alımı
VIII. Yaşlı yetişkinler için sıvı alımı
IX. Hidrasyon ipuçları
Çoğu zaman Sorulan Sorular
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Hidrasyon | Kafi sıvı alımının olması durumu. |
Su alımı | Bir bireyin her gün içtiği su miktarı. |
Suyun sıhhat faydaları | Su, vücut ısısını düzenlemeye, eklemleri yağlamaya, organ ve dokuları korumaya destek verir. |
Susuz kalma | Vücutta su miktarının oldukça azca olması durumu. |
Su kıtlığı | İnsan kullanımına müsait oldukça azca suyun bulunması durumu. |
II. Su içmek niçin önemlidir?
Sıhhatli bir vücudu korumak için hidrasyon eğer olmazsa olmazdır. Su, vücut ağırlığımızın %60’ından fazlasını oluşturur ve vücut ısısını tanzim etmek, hücrelere gıda ve oksijen taşımak ve atık ürünleri uzaklaştırmak şeklinde birçok mühim vücut fonksiyonunda rol oynar. Susuz kaldığımızda, vücudumuz muntazam çalışamaz ve bitkinlik, baş ağrısı ve kabızlık şeklinde muhtelif semptomlar yaşayabiliriz.
Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve iklim şeklinde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz. Susadığınızı hissediyorsanız, günlük sıvı alımınızı karşılamış olsanız bile su içmeniz önemlidir.
Susuz kalmamak bilhassa sporcular, gebe bayanlar ve yaşlı yetişkinler için önemlidir. Sporcular ter yöntemiyle oldukça fazla sıvı kaybederler, bu yüzden susuz kalmamak ve en iyi performanslarını sergilemek için bolca su içmeleri icap eder. Gebe hanımefendilerin bebeklerinin muntazam bir halde büyümesine ve gelişmesine destek olmak için extra su içmeleri icap eder. Yaşlı yetişkinlerin susuz kalma olasılığı daha yüksektir bundan dolayı daha azca idrar üretirler ve susuzluk hissi azalır.
Kafi su alıp almadığınızdan güvenilir değilseniz, dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birkaç işaret vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Ağız kuruluğu
- Koyu renkli idrar
- Baş ağrıları
- Tükenmişlik
- Kabızlık
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız daha çok su içmeniz önemlidir.
III. Günde ne kadar su içmelisiniz?
Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve ikliminiz şeklinde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz. Bu miktar, şahsi ihtiyaçlarınıza bağlı olarak artırılabilir ya da azaltılabilir.
Ne kadar su içmeniz gerektiğinden güvenilir değilseniz, doktorunuzla görüşün. Bireysel ihtiyaçlarınız için doğru su miktarını belirlemenize destek olabilirler.
İşte susuzluğunuzu gidermeye yönelik birkaç ipucu:
- Susamasanız bile gün süresince su için.
- Vücudunuzun susuz kalmasına niçin olabileceğinden şekerli ve kafeinli içeceklerden uzak durun.
- Karpuz, salatalık, domates şeklinde su içinde ne olduğu yüksek meyve ve sebzeleri tüketin.
- Sıcak havalarda egzersiz yapıyorsanız ya da çalışıyorsanız, susuzluğunuzu gidermek için extra su için.
Bu ipuçlarını takip ederek sıhhatli ve susuz kalmamak için kafi su içtiğinizden güvenilir olabilirsiniz.
IV. Dehidratasyon emareleri
Dehidratasyon, terleme, idrara çıkma ve öteki vücut fonksiyonları yöntemiyle kaybettiğiniz suyu yerine geçirmek için kafi sıvı içmediğinizde meydana gelir. Dehidratasyonun emareleri şunları içerebilir:
* Susuzluk hissi
* Ağız kuruluğu
* Koyu renkli idrar
* Tükenmişlik
* Baş ağrısı
* Baş dönmesi
* Kas krampları
* Şuur bulanıklığı, konfüzyon
* Mide bulantısı
* Kusma
* Halüsinasyonlar
* Ciddi durumlarda sıvı kaybı nöbetlere, komaya ve hatta ölüme yol açabilir.
V. Su ve öteki sıvılar
Su, hidrasyon için en iyi sıvıdır, sadece susuz kalmamanıza destek olabilecek başka sıvılar da vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Süt
- Soda
- Meyve suyu
- Spor içecekleri
İçeceğiniz sıvıyı seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir:
- Aktivite seviyeniz
- İklim
- Şahsi tercihleriniz
Örnek olarak, yoğun bir halde egzersiz yapıyorsanız, tüm gün masada oturuyor olmanızdan daha çok sıvı içmeniz gerekecektir. Sıcak havada egzersiz yapıyorsanız, serin havada egzersiz yapıyor olmanızdan daha çok sıvı içmeniz gerekecektir. Ve şayet soda ya da meyve suyu tadını tercih ediyorsanız, genel hatlarıyla kafi sıvı aldığınız sürece su yerine bu tarz şeyleri içebilirsiniz.
Alkol ve kafeinli içeceklerin hidrasyon için iyi bir seçim olmadığını belirtmek önemlidir. Alkol aslına bakarsak sizi susuz bırakabilir ve kafein daha sık idrara çıkmanıza niçin olabilir, bu da susuzluğa yol açabilir.
Her gün ne kadar sıvı içmeniz gerektiğinden güvenilir değilseniz, doktorunuzla görüşün. Bireysel ihtiyacınız olan şeyleri karşılayan kişiselleştirilmiş bir hidrasyon planı oluşturmanıza destek olabilirler.
VI. Sporcular için sıvı alımı
Sporcuların en iyi performanslarını gösterebilmeleri için susuz kalmamaları icap eder. Terlediğinizde su ve elektrolit kaybedersiniz, bu da susuzluğa yol açabilir. Susuz kalma, bitkinlik, kas krampları ve sıcak çarpması şeklinde bir takım soruna niçin olabilir.
İçmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, aktivite seviyeniz, iklim ve şahsi terleme oranınız şeklinde bir takım faktöre bağlıdır. İyi bir kaide, günde 8-10 bardak su içmektir ve egzersiz yapıyorsanız ya da oldukça terliyorsanız daha çok su içmelisiniz.
Terleme yöntemiyle kaybettiğiniz elektrolitleri yerine geçirmek için spor içecekleri de içebilirsiniz. Sadece, kilogram alımına ve öteki sıhhat problemlerine yol açabileceğinden şekerli içeceklerden kaçınmak önemlidir.
İşte bir sporcu olarak susuzluğunuzu gidermeniz için birtakım ipuçları:
- Gün süresince, susamadığınız zamanlarda bile bolca su için.
- Egzersiz yaparken ya da oldukça terlediğinizde daha çok su için.
- Vücudunuzun susuz kalmasına niçin olabileceğinden şekerli ve kafeinli içeceklerden uzak durun.
- Meyve ve sebze şeklinde su içinde ne olduğu yüksek besinler tüketin.
- Serinlemenize ve susuzluğunuzu gidermenize destek olmak için serin banyolar ya da duşlar yapın.
Bu ipuçlarını takip ederek, susuzluğunuzu gidermenize ve en iyi performansınızı sergilemenize destek olabilirsiniz.
VII. Gebe bayanlar için sıvı alımı
Gebe hanımefendilerin hem kendileri bununla birlikte büyüyen bebekleri için susuz kalmamak adına bolca sıvı içmeleri icap eder. Amerikan Bayan Rahatsızlıkları ve Doğum Uzmanları Koleji (ACOG), gebe hanımefendilerin su, süt, meyve suyu ve öteki kafeinsiz içecekler dahil olmak suretiyle günde 8 ila 10 bardak sıvı içmelerini önermektedir.
Sıvılar gebe bayanlar için birçok nedenden ötürü önemlidir. Bunlar şunlara destek verir:
- Susuz kalmayı önleyin
- Sıhhatli bir vücut sıcaklığını koruyun
- Toksinleri atın
- Bebeğe gıda ve oksijen taşımak
- Kabızlığı önleyin
Dehidratasyon gebe bayanlar için ciddi bir mesele olabilir ve aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım komplikasyona yol açabilir:
- Erken doğum
- Düşük doğum ağırlığı
- Fetal ölüm
Hamileyseniz, susuz kalmamak için bolca sıvı içmeniz önemlidir. Susamasanız bile gün süresince sıvı içtiğinizden güvenilir olun. Ek olarak aromalı su ya da meyve suyu şeklinde sevdiğiniz sıvıları içmeyi deneyebilirsiniz.
Sıvı alımınız hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla görüşün. Sıhhatli kalmak için her gün ne kadar sıvı içmeniz icap ettiğini belirlemenize destek olabilirler.
Yaşlı yetişkinler için sıvı alımı
İnsanlar yaşlandıkça, vücutları sıvı seviyelerini düzenlemede daha azca bereketli hale gelir. Bunun sebebi, böbrek fonksiyonlarının azalması, susama hissinin azalması ve cilt yapısındaki değişimler şeklinde bir takım faktördür. Netice olarak, yaşlı yetişkinlerin genç yetişkinlere nazaran susuz kalma olasılığı daha yüksektir.
Sıvı kaybı, yaşlı yetişkinler için düşme, sıcak çarpması ve böbrek sorunları riskinin artması şeklinde ciddi sonuçlara yol açabilir. Ek olarak kafa karışıklığına, yönelim bozukluğuna ve hatta ölüme yol açabilir.
Aşağıdaki ipuçları yaşlı yetişkinlerin susuz kalmamasına destek olabilir:
- Bolca sıvı tüketin, bilhassa su. Günde sekiz bardak su içmeyi hedefleyin, aktifseniz ya da sıcak bir iklimde yaşıyorsanız daha çok.
- Meyve, sebze ve çorba şeklinde su içinde ne olduğu yüksek besinler tüketin.
- Vücudunuzun susuz kalmasına niçin olabileceğinden kafeinli ve alkollü içeceklerden uzak durun.
- Tertipli egzersiz yapın, sadece egzersizden ilkin, egzersiz esnasında ve egzersizden sonrasında extra sıvı tüketin.
- Sıvı alımınızı ve çıkışınızı günlük olarak deneyin. Minimum dört saatte bir idrar yapmıyorsanız ya da idrarınız koyu sarı ya da yoğunsa, susuz kalmış olabilirsiniz.
Hidrasyon durumunuz hakkındaki endişeleriniz var ise, doktorunuzla görüşün. Her gün ne kadar sıvı içmeniz icap ettiğini belirlemenize destek olabilir ve susuz kalmamanız için yollar önerebilirler.
IX. Hidrasyon ipuçları
İşte susuzluğunuzu gidermeye yönelik birkaç ipucu:
- Gün süresince, susamasanız bile bolca su için.
- Günde 8 bardak su içmeyi hedefleyin; şayet aktifseniz ya da sıcak bir iklimde yaşıyorsanız daha çok su içmeyi tercih edin.
- Gazlı içecekler ve meyve suyu şeklinde şekerli içecekler yerine suyu tercih edin.
- Suyunuza meyve dilimleri ya da salatalık ilave ederek yahut içerisindeki kirleri temizleyen bir su filtresi kullanarak lezzet katabilirsiniz.
- Susuzluğunuzu gidermek için egzersizden ilkin, egzersiz esnasında ve egzersizden sonrasında su için.
- Susamış hissediyorsanız, bu aslına bakarsanız susuz kaldığınızın bir işaretidir. Bir bardak su için ve arkasından gün süresince su içmeye devam ederek susuzluğunuzu giderin.
S: Her gün ne kadar su içmeliyim?
A: Genel kaide, günde sekiz bardak su içmektir. Sadece, bireysel su ihtiyaçlarınız yaşınıza, aktivite seviyenize ve iklime bağlı olarak değişebilir.
S: Susuzluğun emareleri nedir?
A: Susuzluğun emareleri şunlardır:
* Susuzluk hissi
* Ağız kuruluğu
* Koyu renkli idrar
* Tükenmişlik
* Baş ağrısı
* Baş dönmesi
* Şuur bulanıklığı, konfüzyon
* Kas krampları
* Baş dönmesi
* Mide bulantısı
* Kusma
* Halüsinasyonlar
S: Su içmenin sağlığıma yararları nedir?
A: Su içmenin sağlığınız açısından pek oldukça faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
* Vücut ısısını düzenlemeye destek verir
* Eklem yerlerini yağlar
* Hücrelere gıda ve oksijen taşır
* Vücuttaki atık mamüllerin atılmasına destek verir
* Organ ve dokuları korur
* Cilt sağlığını iyileştirir
* Enerji seviyelerini artırır
* Sıhhatli bir kiloyu korumaya destek verir
0 Yorum